Yrttimaan kuulumiset

Kesäkuun alussa tuli istutettua lavankauluksiin testiksi muutamia yrttejä ja muita herkkuja kasvamaan. Tomaatin alut olivat ainoat jotka ostin versona ja muut istutin siemenistä. Voit lukea edellisen postauksen aiheesta tästä linkistä: Yrttitarhan istutuspostaus.

Nyt istutuksille kuuluu osaltaan hyvää ja osaltaan huonoa. Ensin huonto uutiset. Tomaatit ovat kuivuneet pystyyn! Liekö liian kuuma paikka, liian vähän multaa, liin vähän vettä vai mikä sai nämä kuolemaan, vaikka kuinka olen yrittänyt kastella niitä päivittäin. Heti alusta lähtien ne lähtivät heti nuupahtamaan. Nyt ne ovat täysin kellastuneet ja kuivuneet. Retiisit taas ovat kasvaneet jopa odottettua paremmin!



Herneet kasvaa hyvin, laitoin niille vielä tukea kun ovat kasvaneet korkeutta. Palkoja ei ole vielä näkyvissä. Herneiden vieressä myös mansikat kasvaneet hiukan, muutama mansikkakin on kerennyt kypsyä. Kuitenkin niistä monet ovat menneet heti parempiin suihin. Pihalla liikkuu paljon lintuja ja ne ovat syöneet harmillisesti kaikki tulleet marjat jo puoliraakana. 



Retiisit ovat vieneet voiton, ne näyttävät upeilta koko komeudessaan. Varret ovat muhkeat ja korkeat, retiisit ovat kasvaneet isoiksi ja maukkaiksi. Retiiseistä tuli yllättäen paljon leveämpiä kuin osasin odottaa, niin tilli ja persilja parat ovat jääneet retiisin lehtiloiston varjoon. Sieltä ne kuitenkin kasvaa omaa pientä tahtia. Basilikakin on vielä kovin pieni, saa nähdä kerkiääkö kasvamaan edes ennen pakkasia! :D







Ruohosipuli näyttää myös vähän kitukasvuiselta. Joka päivä käyn niitä tsemppaamassa, että käävisivät vielä kasvuun. ;) Salaatti otti yllätys spurtin. Näytti jo ettei lähde kunnolla nousemaan ja yhtäkkiä se kasvattikin lehdet aluilleen. Kuitenkin, epilyttävää on.. Että rivistä puuttuu selkeästi alkuja vaikka istutin ne tarkkaan riviin. Pihalla juoksentelee joka päivä myös paljon citykaneja ja rusakoita, niin ovat saattaneet maistua niille. 




Linnuista ja kaneista tarpeeksi saaneena piti kehittää nopea ratkaisu, jotta saisin rauhan kasvattaa loput rauhassa. Verkko päälle niillä tuilla mitä käden ulottuvilta löytyi. Pari kukkatukea ja puun palasia ympärille tukemaan verkkoa. Kiviä ympärille, jotta verkko pysyy paikallaan. Motonetista löytyi kiiltävää muovia olevat linnun pelättimet, ne pyörivät tuulessa ympäri niin linnut eivät (toivottavasti) uskalla tulla lähelle ja samaa virkaa toimittaa lahjanaruun käärityt foliorusetit, jotka leijailevat tuulessa. Nämä ovat kiinnitettynä luumupuuhun, jonka oksat nojautuvat sopivasti laatikoiden päälle.



Nyt tämä suojaus on ollut laatikoiden päällä noin viikon ja huomaa heti, että yrttitarha on saanut kasvaa enempi omassa rauhassa ja pääsinpäs itsekin maistamaan meidän herkullisia Polka mansikoita. :) Olisi pitänyt tehdä jo aiemmin tämä!

On ollut kovin jännittävää seurata, mitä saan kasvatettua ja päästäänkö syömään mitään näistä. Mutta, joka tapauksessa tämä on nyt ollut kokeilu, ensi vuonna olen jo astetta viisaampi kun saanut yhden kesän kokeilla miten kasvatus toimii. Se, että saimme noin komeat rettisit jo tänä vuonna, on ollut jo suuri saavutus ekakertalaiselle. Olen tyytyväinen. :)

Kommentit

Suositut tekstit