Oma yrttitarha

Keväällä tuli laitettua muutama puinen lavankaulus pihalle, joihin oli tarkoitus kasvattaa yrttejä ja muuta pientä kasvamaan. Kasvatusprojekti pääsi hiukan venähtämään kun sain istutukset tehtyä vasta nyt, kesäkuun ekoina päivänä. On ollut niin paljon kiireitä, että tuntuu etten kerinnyt yksinkertaisesti paneutua näihin aiemmin. Mutta toivotaan nyt lämmintä loppukesää, jotta saataisiin nauttia itse istutetuista herkuista. Tähän mennessä olen hankkinut aina kesäksi pari tomaatin taimenta ja mansikka-amppelin, mutta nyt oman pihan saatua heräsi mielenkiinto kokeilla muutakin. 

Lavankauluksia saa ostettua monista puutarhamyymälöistä ja ne maksavat noin 10-15€/kpl. Lavankaulukset asetetaan pihalla hyvään tasaiseen kohtaan ja sen jälkeen niiden pohjalle ja reunoille on hyvä laittaa istutuskangas, jonka läpi ei pääse rikkaruohot kasvaan. Tätä myös saa puutarhamyymälöistä ja rautakaupoista. Itse en laittanut soraa kankaan päälle, mitä veikkaatte, riittääkö pelkkä kangas estämään rikkaruohojen kasvun laatikoissa? Joissakin ohjeissa olen nimittäin kuullut että kankaan päällä pitäisi olla vielä ohut kerros soraa.

Kankaan päälle laitoin kaksi ja puoli säkillistä luomu puutarhamultaa (50L/säkki), ja tämän jälkeen siementen ja taimien istustus ohjeiden mukaan. Taimeina ostin kirsikkatomaatteja kaksi kpl ja kuusi pientä mansikan alkua. Loput istutin siemeninä. Siementen pussien ohjeissa luki istutustiheys- ja syvyys, jota koitin noin suunnilleen seurata, mutta täytyy myöntää etten käynyt pilkkua viilaamaan. ;)

Nyt jäämme jännityksellä odottaamaan satoa, jota toivottavasti saamme nauttia vielä tänä kesänä! Kasvamaan on nyt istutettu: kirsikkatomaatteja, herneitä, mansikoita, retiisejä, tilliä, persiljaa, basilikaa, salaattia, ruohosipulia ja jäävuorisalaattia. Vielä olisi toiveissa kasvattaa muutakin, mutta saa nähdä tuleeko laitettua vielä tälle kesälle vai vasta ensi vuodelle.

Toistaiseksi jätin lavankaulukset maalaamatta, mutta ehkä ensi kesänä voisin harkita niihin vaalean maalin pintaan. Katsotaan ensin tämä kesä, miten nämä istuvat puutarhan ilmeeseen. Loppusilauksena istutusrivien päätyyn puiset tikut, joista käy ilmi mitä siellä on kasvamassa. Ja reilusti vettä istutuksille!

Ihanaa kun kesä on täällä!


Keväällä kun piha pääsi vihertämään, laatikot olivat jo valmiina odottamassa.

 Istutuskangas laatikon pohjalle ja reunoille.

Istutukset valmiit, kunnon kastelu lopuksi. 

Kirsikkatomaatin taimet.

Mansikkataimet.


Älä tule paha sato, tule hyvä sato! :)


Kommentit

Suositut tekstit