Kuusirannan piparpalat


Joulu on jo tuloillaan ja ajatukset suuntaavat itse tehtyihin joululahjoihin ja joululeivonnaisiin. Olen useaan otteeseen nyt törmännyt tähän ohjeeseen nimeltä Kuusirannan piparpalat ja se kovasti houkutteli testaamaan ohjetta. Kyseessä on pellillinen makeaa leivonnaista, joka leikataan osiin samalla tyylillä kuin esim. mokkapalat. Makuina joulun maut, sillä tämä herkku maistuu nimenomaan sille oikealle piparkakkutaikinalle. Mielestäni lopullinen koostumus oli sellainen, että pohja maistui pullataikinalta, jonka päällä olisi piparkakkutaikinaa. Nam! 





Silloin kun leivon, tykkään että maku ja rakenne pitää olla kohillaan. Usein tulee muokattua vielä valmiita ohjeita hiukan omaan tyyliin. Vaihdoin reseptistä juoksevan margariinin tilalle oikean sulatetun voin ja tekisin aina jatkossa kuorrutteen 1,5 kertaisena, jäi nimittäin hiukan ohuehkoksi. Se kun on se paras osuus tässä. ;) Nämä muutokset on otettu huomioon alla olevassa reseptissä. 

Alkupäisen ohjeen löysin Hyvä syy leipoa-blogista, tässä linkki ohjeeseen:  Alkuperäinen resepti. 

Vinkki! Jos sinulla ei ole maustemittaa ( ohjeessa lyhenne mm), niin yksi maustemitallinen on noin 1/5 teelusikasta. 

AINEKSET:


Taikina:

4 munaa
2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
 1mm (maustemitta) kanelia
1mm jauhettua kardemummaa
1 mm jauhettua inkivääriä
1 mm pomeranssinkuorta
0,5 mm maustepippuria
3 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
200g sulatteua voita
0,5 dl tummaa siirappia

Kuorrute:

300 g voita
1 dl tummaa siirappia
3 mm (maustemitta) kanelia
3 mm jauhettua kardemummaa
3 mm inkivääriä 
3 mm pomeranssin kuorta
1 mm maustemitallista maustepippuria
5,25 dl tomusokeria


VALMISTUS POHJA:

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahdotusta tulee tehdä niin kauan, kunnes vaahto on ihan vaaleaa ja kuohkeaa. Voit testata vaahdon valmiutta, kun "venytät" taikinaa hiukan kulhosta vatkaimella ylöspäin, jääkö se hetkeksi muotoon taikinan pinnan päälle. Jos jää, vaahto on valmis. 

Sekoita jauhojen joukkoon mausteet ja leivinjauhe. 

Sekoita munasokerivaahdon sekaan vuorotellen jauhoja, maitoa ja siirappi. 

Lisää viimeiseksi sulatettu voi taikinan joukkoon, sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille (44 cm x 32 cm). Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 12-14 minuutin ajan. 

VALMISTUS KUORRUTE:

Valmista kuorrute. Laita kattilaan voi, siirappi ja mausteet. Kun voi on sulanut, anna seoksen kiehahtaa ja keitä miedolla lämmöllä noin minuutin ajan. 

Ota kattila pois levyltä ja lisää tomusokeri. Sekoita tasaiseksi. Voit siirtää kattilan takaisin levylle hetkeksi ja antaa seoksen lämmetä, jos tomusokeri ei sekoitu tasaisesti. Juoksevampi (lämmin) kuorrute on myös helpompi levittää. 

Levitä kuorrute tasaisesti kakkulevyn päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä hetki ennen koristelua, muuten koristeet uppoavat kuorrutteeseen. Koristele jouluisilla tai talvisilla nompparelleilla ja helmillä. Myös piparkakkujen murut käyvät koristeiksi. Leikkaa levy paloiksi kun kuorrute on jähmettynyt. 




Sen jälkeen vaan herkuttelemaan! Tarjoile lämpimän juoman kanssa, esimerkiksi glögi sopii hyvin piparpalan kanssa yhteen. 


Kommentit

Suositut tekstit