Täydellisyyttä hipova omenapiirakka vaniljakastikkeella

Oi että mitä makujen harmoniaa! Nyt on alkanut tulemaan urakalla omenoita omista omppupuista niin pitää keksiä käyttöä niille. Omenakausi käy nyt kuumimmillaan. Olen useasti tehnyt omenapiirakat mascarponepiirakkani ohjeella jonka näet täältä.

Nyt kuitenkin halusin etsiä jonkun toisen, mehevän ohjeen ja kokeilla uutta. Ensimmäistä kertaa tein piirakan ilman muropohjaa, taikina oli suorastaan löysää vuokaan laittaessa. Myös vaniljakastike oli helppo tehdä itse ja sopi täydellisesti piirakan kanssa. Ai että, kokeilkaa ihmeessä, meillä tämä meni miltei yhdeltä istumalta kahvipöydässä. ;) Molemmat reseptit löysin kotikokki-sivustolta. Tässä linkit alkuperäisiin ohjeisiin: Omenapiirakka Vaniljakastike




Ainekset:

Omenapiirakka:

200g margariinia
1dl sokeria
3dl jauhoja
1 muna
0,75dl maitoa
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
3-4 isoa omenaa (tai useampi pieni)
kanelia ja sokeria

Vaniljakastike:

4dl maitoa
1 muna
1rkl perunajauhoja
3rkl sokeria
3tl vaniljasokeria

Valmistus:

Sulata margariini.

Sekoita margariini kulhossa sokerin kanssa.

Lisää vehnäjauhot. Jauhoja kannattaa lisätä hiljalleen, sillä taikinasta ei tulisi tulla kovin kuivaa tässä vaiheessa. Ota sivuun noin pari desiä taikinaa; se ripotellaan piirakan päälle ennen uuniin laittoa.


Lisää taikinakulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita seos tasaiseksi. Taikina on valuvaa tässä vaiheessa.


Kaada taikina voideltuun tavalliseen piirakkavuokaan ja painele lusikalla reunoja kohti. Ripottele päälle omenapalat. Jos omena on hapanta, pinnalle voi laittaa vähän runsaammin sokeria. 




Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria oman maun mukaan, sekä sivuun alussa jätetty taikina. 



Paista 200 asteessa n. 30 min.

Valmista sillä aikaa vaniljakastike. 

Vatkaa kylmä maito, muna ja perunajauhot kattilassa niin, että munan rakenne rikkoutuu täysin.
Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kerran. Älä anna kiehua!
Siirrä kattila kylmään veteen, lisää sokerit. Hämmennä silloin tällöin, kunnes kastike jäähtyy niin, ettei enää polta kättä. 


Piirakka on parasta tarjoiltuna lyhyen vetäytymisen jälkeen kylmän vaniljakastikkeen kanssa. 







Kommentit

Suositut tekstit