Kynttilätelineiden tuunaus

Kodin pienet esineet tuovat mielestäni aina jotain esiin kodin omistajasta. Ne ovat persoonallisia ja tuovat iloa talon asukkaille. Pidän itse sisustuksessa tyylisuuntauksesta, jossa on modernia nykyaikaista ilmettä ja seassa myös vanhaa. Pidän vaaleista väreista sisustuksessa, mutta tila ei saa näyttää liian sliipatulta tai siitä tulee kolkko. Rakastan myös kynttilöitä, niitä minulla on ollut aina kotona kymmeniä.  Kynttilät tekevät sen oikean, pehmeän tunnelman kotiin. 

Muutossa minulta löytyi vanhat kynttilätelineet, joiden väri ei enää istu sisustukseen ja aluksi päätin jo laittaa ne kierrätykseen. Kuitenkin ajattelin antaa vielä mahdollisuuden niille uudella ilmeellä. Kaivoin krakleerauslakat esiin ja maalasin alunperin siniset lasituikut valkoiseksi ja kynttilätelineet valkoiseksi spary maalilla. 

Lasia kun maalaa, on minusta kiva jättää siihen läpikuultavuus. Eli maalipinta ei saa olla liian tiheä, vaan valon tulee kuultaa siitä läpi. 

Puhdistin ensin kaikki pinnat hyvin, ja levitin krakleerauslakkaa pintaan siveltimellä. Kun lakka kuvui, töpöttelin sienellä pintaan valkoista akryylimaalia. Kun maali kuivuu krakleerauslakan päällä, se halkeaa ja tällöin valo pääsee kynttilöissä ihanasti esiin. Krakleerauslakka aiheuttaa sen, että maalit sen päällä hajoaa eikä pinnasta tule tasaista. Lopuksi vielä viimeistely decoupage lakalla, niin maali pysyy pinnassa hyvin kiinni.

Lasia maalatessa pitää muistaa myös, että kaikki lakka- ja maalikerrokset tulee laittaa eri tavalla pintaan tai lakka kuivuu ja putoaa pinnalta rapisten pois. Krakleerauslakka siveltimellä yhden suuntaisin vedoin, akryylimaali töpöttämällä, ja decoupage lakka jälleen siveltimellä. Näin ollen kaikki pinnat tarttuvat hyvin toisiinsa ja pysyvät hyvän näköisinä.

Lopputulos oli kivan näköinen, ja tuli tuunattua taas kynttilät omaan asuntoon sopivaksi. :)


Lattialla seisova kynttiläteline alkuperäisenä. Metallijalka on musta ja lasit sinisiä.

 Pöytäteline, myös mustaa metallia ja sinistä lasia.

Aina kun ryhtyy askartelemaan, on hyvä olla kunnon alusta jolla saa sotkea rauhassa. Sanomalehdet tuppaa jäädä kiinni lakkoihin ja maaleihin, niin minulla on käytössä askarteluita varten hankittu vahakangas. Lapsetkin saavat askarrella mitä vain sen päällä, eikä tarvitse varoa turhia. Taideteokset ja sen parissa käytetyt tunnit näkyvät pinnassa. ;) Vahakankaan ääreen mahtuu vaikka koko perhe kerralla puuhastelemaan. 

Lakkojen levitykseen kelpaa hyvin maalaussiveltimet ja lakan alustaksi vaikka muovipussi tai kertakäyttölautanen, josta on helppo ottaa lakkaa siveltimeen.

 Ensin silveltimellä lakka pintaan, kuivatetaan. Tämän jälkeen töpötetään valkoinen akryylimaali pintaan. Maalin levitykseen tarvitaan sieni, johon kelpaa hyvin esim puhtaasta pesusienestä leikattu pieni pala. Maali täytyy levittää pikaisesti ja vain kerran yhteen kohtaan, sillä se rupeaa heti halkeamaan. Jos levität maalia uudelleen jo maalattuun kohtaan, se peittääkin haljenneen maalin eikä uusin kerros enää halkea kauniisti. 

Valmista, sitten annetaan jälleen kuivua. 


 Spraymaalikerros metallikehikoille. Alla suojana sanomalehteä, joka auheutti ongelmia tarttuessaan märkään maalipintaan. Jatkossa myös ehdottomasti vahakangas mieluummin maalattavien alle. Spraymaalaus aina ulkona. 

 Pöytätuikut valmiina.

Lattiatuikut valmiina. 

Jatkoaika myönnetty. ;)

Kommentit

Suositut tekstit